Det danske vintervejr med salt på vejene og et fugtigt klima er hårdt for bilerne. En af de dele, som især er udsat, er bilens udstødningssystem. Selvom bilen er undervognsbehandlet, så vil udstødningen med tid blive angrebet af rust, og det til trods for, at flere og flere producenter er begyndt at fremstille udstødningssystemet i rustfrit stål.
De fleste bilejere vælger dog at få opgaven løst på et værksted. Derfor har Autobutler beregnet en estimeret gennemsnitspris på, hvad regningen kommer til at lyde på, når udstødningen skal skiftes på en Toyota.
Den viste pris er baseret på samtlige tilbud som værkstederne, tilknyttet Autobutler, har afgivet til Toyota-ejere, uanset model og årgang.
Sammenlign og spar* | Du sparer i gennemsnit* | |
---|---|---|
831 kr. | 18% | |
Spar i gennemsnit* | ||
831 kr. / 18% |
Når du opretter en opgave på Autobutler, så beskriv fejlen så detaljeret som muligt. Dermed gør du det lettere for værkstederne at komme med det rigtige tilbud.
Ved at benytte Autobutler modtager du skriftlige tilbud fra værksteder, der er tilknyttet vores værkstedsportal.
Vælg det tilbud, der er mest interessant for dig. Det gælder uanset om du udelukkende fokuserer på prisen eller også har med i overvejelserne om værkstedet eksempelvis ligger tæt på din bopæl eller arbejdsplads.
Utæt udstødning?
Selve udstødningen på din Toyota er opbygget af flere sammensættelige dele, som kan udskiftes enkeltvis, hvis det viser sig nødvendigt.
Udstødningen sørger for at føre udstødningsgasserne væk fra bilen og ud i det fri. Hvis dele af udstødningsrøret bliver utæt, vil man opleve at det støjer kraftigt under kørsel. Det er støjen fra motoren som ikke sendes hele vejen ud til lydpotten, men siver ud i det fri, der hvor hullet er opstået på udstødningssystemet.
Det er ikke tilladt at køre rundt med en udstødning, der larmer og er utæt. Dels er der støjen, og dels så risikerer man, at der sendes giftige udstødningsgasser ind i kabinen.
Er udstødningen utæt skal den enten repareres eller helt udskiftes. Uanset hvad der skal ske, er det noget, som du selv kan klare. Man skal blot have det rigtige værktøj, have en smule forstand på biler og så ellers have købt de nødvendige reservedele i en autodelshop.
Sådan er udstødningen opbygget
Udstødningssystemet begynder oppe ved motoren. Her sørger udstødningsmanifolden for at lede udstødningsgasserne fra motorens cylindre ind i den øverste del af udstødningsrøret.
Her finder man også katalysatoren, der er placeret på stykket mellem manifolden og lydpotten.
Katalysatorens funktion er at nedbryde de farlige partikler og udstødningsgasserne, kulbrinte, carbonoxid samt nitrogendioxid. Efter nedbrydningen ledes de tilbageværende, knap så miljøskadelige gasser, ud gennem udstødningen.
Udstødningsrøret løber ned og ind under bilen. Selve udstødningssystemet er delt op i flere dele (bl.a. forrør og mellemrør), som kan udskiftes enkeltvis, når der opstår gennemtæringer. Dette kræver dog, at samlingerne ikke er rustet så meget sammen, at de ikke kan skilles fra hinanden.
Længst ude bagved, lige før rørhaleafslutningen, sidder lydpotten. Lydpotten er med til at dæmpe støjen fra motoren. Havde bilen ingen lydpotte ville det larme højt, når man kørte.
Sådan opdager du fejl på udstødningen
Udstødningen er en udsat del på bilen. Vintervejr og saltede veje er ikke nogen god kombination, og placeringen under bilen gør, at udstødningsrøret nemt angribes af rust.
En udstødning uden fejl sikrer, at motoren yder maksimalt, og at brændstoføkonomien er i top. Derfor er det også en god ide at holde øje med bilens udstødning og få den repareret eller udskiftet, førend det er for sent.
Her får du nogle tips til, hvad du skal holde øje med, når det gælder udstødningen på din Toyota.
Motorstøj: Larmer bilen mere end normalt, og høres motoren meget tydeligt, når du speeder op, så skyldes det formentligt, at der er utætheder og måske ligefrem større huller på udstødningen.
Raslende larm: Hører du en vedholdende raslende lyd fra udstødningen, når motoren er tændt, så kan det være tegn på, at katalysatoren er gået i stykker. En defekt katalysator belaster dels miljøet og dels påvirker det motorens ydeevne og benzinøkonomi. Derfor bør den udskiftes med det samme fejlen opdages.
Visuel kontrol: Har du mulighed for det, så gennemgå udstødningssystemet og se efter rust. Ellers lad din mekaniker gøre det, når bilen er på værksted. Overfladerust kan fjernes og levetiden af udstødningssystemet dermed forlænges. Opdager du huller i udstødningen kan disse lappes. Det gøres eksempelvis ved brug af Gun Gum og reparationsbandage.
Brændstoføkonomi: Et utæt udstødningssystem betyder, at motoren skal arbejde mere for at opnå samme ydelse. Dermed forringes bilens brændstoføkonomi. Oplever du at bilens brændstofforbrug ændrer sig markant, kan det være tegn på en utæt udstødning.