Hvordan fungerer bilens gear?

Hvad er en gearkasse?

13 december 2019, 09:55

Man må antage, at alle bilister nogenlunde ved, hvad gearkassen i bilen bruges til – men det er nok langt fra alle, der ved, hvordan det rent faktisk fungerer. Desuden findes der mange andre typer og udgaver/indretninger af gearkassen. Læs med her og blive klogere på, hvordan gear virker.

Indhold

Hvordan virker en gearkasse

Gearkassen er en grundlæggende del af din bil. Den er en del af drivlinjen, som er monteret direkte på motoren og omdanner motorens omdrejninger til moment, som driver hjulene.

Gearkassen er ansvarlig for at realisere en effektiv kørsel. Ved at skifte gear kan du sikre, at omdrejningerne holdes nede, således at motoren ikke overbelastes og brændstofforbruget sænkes.

Ved at skifte gear ændres samspillet mellem forskellige tandhjul i gearkassen. Dette giver forskellige gearforhold. Motorens moment bliver således styret af gearkassen, så den passer til enhver kørselssituation. Gearkassen overfører momentet videre til drivakslerne, som driver hjulene. Af denne grund bemærker du det direkte, hvis du skifter til det forkerte gear eller giver for meget gas, når du starter.

I en bil med manuelt gear vil koblingen bygge bro mellem motoren og transmissionen, så du kan skifte gear, når du trykker på koblingspedalen. I en automatisk gearkasse sker dette helt automatisk.

I din bils servicehæfte kan du læse, hvornår din gearkasse skal have skiftet olie. Det er en integreret del af vedligeholdelsen af mange køretøjer og er oftest inkluderet i et serviceeftersyn. Selv små ting kan forårsage stor skade i gearkassen. Så hvis du mærker, at den opfører sig anderledes, end den plejer, bør du få en mekaniker til at kigge den efter.

Hvis du står over for et bilkøb, kan det være en god ide at overveje, hvilke slags gearkasse du skal vælge - for det er en mulighed i nogle bilklasser. I denne artikel hjælper vi dig på vej, så du kan træffe den rigtige beslutning. Vi hjælper dig også med at få overblik over de mange typer af gearkasser, der findes i moderne biler, og hvordan disse fungerer.

Manuelt gear vs automatgear

Danske bilejere har traditionelt og i overvejende grad kørt med manuelt gear. Autobutlers mekanikere anslår, at cirka 65-70% af den samlede danske bilpark har manuelt gear.

Hvis du køber en bil med manuelt gear, får du glæden ved at mærke styringen ved gearskiftet. Mange bilejere kan godt lide fornemmelsen af at have kontrollen i form af det manuelle gear. Men samtidig kan man på nogle biler også tale om, at det manuelle gear er billigere at vedligeholde på den lange bane.

I en bil med manuelt gear er der 5 eller 6 fremadrettede gear og bakgear, som føreren af bilen selv skifter, mens biler med automatisk gear udfører de nødvendige gearskift automatisk.

Fordelene ved at køre i en bil med automatgear er naturligvis, at du slipper for at skifte gear overhovedet. Det drejer sig om komfort. Især ved køkørsel er det utroligt rart at have automatgear, så man ikke skal koncentrere sig om gearskift.

Automatgear - hvordan virker det

Det “almindelige” automatgear er i dag styret elektronisk og fungerer ved et hydraulisk system. Da gearkassen er indrettet sådan, at den overgår til et nyt gear, når omdrejningerne ændrer sig tilstrækkeligt, betyder det også, at brændstoføkonomien er god med automatgear.

Som navnet antyder, så slipper føreren af bilen for at skifte gear manuelt. De mest almindelige indstillinger, man skal koncentrere sig om, hedder P for parkering, R for reverse - bakgear, N for neutral - frigear, og D for drive - køregear.

Læs mere i vores blog om, hvordan man kører med automatgear.

Automatgear er ofte opbygget sådan, at der i midten af gearene findes et stort tandhjul - solhjulet - som får overført kraften fra motoren. Rundt om solhjulet sidder en række tandhjul, man kalder planethjul (som planeter rundt om solen). De har forskellige størrelser og kan også indbyrdes kobles sammen og fra hinanden. Og rundt om dem sidder yderligere et tandhjul, som får overført kraften fra planethjulene, som herefter fører kraften ud til hjulene. Gearskift sker i en glidende overgang mellem de forskellige planethjul, hvilket gør kørslen jævn og mere rolig, end når du skal koble ud og ind med manuelle gear.

I mange biler fra f.eks. Ford findes en udgave af automatgear, der kaldes Power Shift. Det fungerer ved, at gearene følger hurtigere med presset på speederen og tager bedre fat - så hvis du trykker speederen i bund hurtigt, kan bilen accelerere relativt bedre.

Derudover findes en CVT-gearkasse (Continuous Variable Transmission), som er kendetegnet ved at have en enkelt kæde eller rem, der justeres mellem to tromler, afhængig af hastigheden og omdrejningerne. I denne automat-gearkasse er overgangen derfor helt flydende, end når du har en gearkasse med tandhjul og aksler.

Det er vigtigt at huske et regelmæssigt serviceeftersyn af bilens fuldautomatiske gearkasse. Dette skyldes, at gearkassen slides mere “direkte” end manuelle gearkasser, hvor det er koblingen, der slides på i højest grad. Til serviceeftersynet skal den fuldautomatiske gearkasse renses for aflejringer og andre slid-relaterede forureninger af gearkassens olie.

Semi-automatisk gearkasse

I en semi- eller halvautomatisk gearkasse er koblingen bevaret (dog ikke pedalen), mens en computer står for at skifte gearene automatisk.

Det er meget forskelligt fra bil til bil, hvordan den semi-automatiske gearkasse fungerer i praksis. I nogle biler skal du slet ikke gøre noget, når du skifter gear, og kan lade motoren og elektronikken gøre arbejdet for dig.

I andre skal du selv sørge for at fortælle motoren, når du vil geare op eller ned. Du skubber gearstangen i den retning, du ønsker, og så skifter elektronikken gear for dig. Så når du skal skifte gear, slipper du for at koble ud, skifte gear og så koble ind igen, men du skal alligevel have fat i gearstangen. Selve skiftet foretages i en såkaldt aktuator.

Endelig giver andre biler dig muligheden for at vælge mellem, om du ønsker at være helt håndfri eller at bruge gearstangen til gearskift.

Rent økonomisk kan det være en fordel at købe en bil med halvautomatisk gearkasse, fordi den kræver mindre vedligehold på den lange bane. Går noget i stykker i den fuldautomatiske gearkasse, skal mekanikeren helt ind i gearkassen, og det kan blive dyrt. Med de semi-automatiske gearkasser har du en kobling, som er den del der slides mest på, fremfor gearkassen, og koblingen er noget billigere at reparere end gearkassen er.

De biler, som du oftest finder med semi-automatiske gearkasser, er Peugeot, Citroën, Volkswagen, Audi, Škoda og Seat,. De kan selvfølgelig også indbyrdes have hver deres måde at indrette gearkassen på, men det er de typiske bilmærker, som benytter det semi-automatiske system.

DSG-gearkassen

DSG-gearkassen er på sin vis en blanding mellem manuelt og automatisk gear, på den måde at der er en kobling i bilen. Dette er modsat andre fuldautomatiske gearkasser. Der er ikke nogen pedal, men selve koblingens funktion er bevaret i en dobbeltkobling, som sørger for et let og hurtigt gearskift.

Denne gearkasse findes oftest i Audi, Škoda og Volkswagen, og altså generelt i den større tyske bilpark.

Nogle problemer med DSG-gearkassen er, at man skal være mere påpasselig med vedligeholdelsen af den. Får du ikke udført service på DSG-gearkassen, og bl.a. får skiftet gearkasseolie og -oliefilter, kan den kun holde relativt kort tid, sammenlignet med de manuelle gearkasser. Du skal helst have lavet et serviceeftersyn pr. 60.000 kørte km, fordi tandhjulene i gearkassen kan blive påvirket af slid-relaterede aflejringer og støv.

Sekventiel gearkasse

Der findes også en sekventiel gearkasse, hvor man som navnet antyder skal forbi hvert gear uanset om du gearer op eller ned. Du skifter derfor i sekvenser på et tandhjulspar, og i modsætning til den manuelle gearkasse kan du kun skifte til gear, der kommer før eller efter det nuværende. Dette skyldes, at gearene ligger “på linje” i modsætning til H-formatet, som du kender fra en manuel gearstang. Endelig kan du skifte hurtigere mellem gearene og få en hurtigere acceleration, hvilket er grunden til at den sekventielle gearkasse findes i mange racerbiler.

Active Shift Control

For nylig udviklede Hyundai en forbedret udgave af transmissionen i hybridbiler. Hybridbilen er særlig på den måde, at den både har en benzin- og en elmotor. Bilens store fordel er, at den bruger elmotoren på de tidspunkter, hvor almindelige benzinbiler har højest brændstofforbrug - især i opstarten og ved acceleration.

Med andre ord: Når brændstofforbruget er højest, bruger hybridbilen elmotoren. Dette giver en rigtig god brændstoføkonomi og er også godt for miljøet.

Active Shift Control-teknologien gør dog endnu mere for både brændstoføkonomi, gearskift og gearkassens holdbarhed. Samtidig bliver accelerationen bedre.

Det sker ved, at ASC, som også kaldes Precise Shift Control, optimerer momentet og overførslen af kraften til hjulene ved at effektivisere gearskifthastigheden. Dette opnås ved, at en sensor i elmotoren registrerer omdrejningerne i gearkassen, som så synkroniseres med elmotoren. Denne træder så til, når der skiftes gear. På den måde undgår man energitab med op til 30% i kraft af det mere jævne gearskift, hvor elmotoren sørger for at holde bilens omdrejninger højt under hele skiftet. Gearskiftetiden reduceres fra 500 millisekunder til 350 millisekunder, og friktionen i gearkassen er mindre - hvilket øger holdbarheden.

Teknologien introduceres først i Hyundais hybridbiler, og herefter i de velkendte Kia-modeller.

Læs mere om gear

Få tilbud og sammenlign priser på gearkassearbejde

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 50%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16797 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 271 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.