Hvis du tester dit batteri og finder ud af, at det ikke længere er i orden, kan du sikkert skifte det selv. Det er ikke den store opgave, men du skal alligevel være forsigtig, og der er en en del, du skal tage hensyn til.
Generelt skal du passe på, at batteriet ikke er utæt, for syren i batteriet er stærkt ætsende. Derudover skal du være opmærksom på, at det er strømmen, du piller ved, og selv om spændingen ikke er så høj, som fra en almindelig stikkontakt, er der stadig mulighed for at ødelægge de følsomme elektroniske komponenter, der sidder i bilen.
Det nemmeste er selvfølgelig at lade værkstedet gøre det for dig, så slipper du for alt besværet.
Sådan udskifter du din bils batteri
- Du skal være sikker på, at bilen holder et sted, hvor der er nok plads til at du kan komme til batteriet. Hav nøglerne på dig, da nogle biler låser dørene automatisk, hvis strømmen fjernes fra bilen.
- Brug evt. beskyttelsesbriller og gummihandsker. Batterisyre er stærkt ætsende, og selvom det er et vedligeholdelsesfrit batteri, kan der være lækager.
- Undersøg i bilens manual, om du skal bruge en kode, hvis al strøm bliver taget fra bilen. Hvis du skal bruge en kode, og ikke har den, er der nogle ting, du ikke kan bruge efterfølgende. Det kan f.eks. være radio, dvd, navigation eller andet indbygget udstyr.
- Åbn motorhjelmen, og vær sikker på den den er sat godt fast, så den ikke pludselig smækker ned over dig.
- Find batteriet. De fleste er lige til at finde i en af siderne. Nogle modeller har dog gemt det af vejen.
- Hvis kablerne ikke er lige til at skelne fra hinanden, kan det være en god ide at sætte mærker på dem. Det er meget vigtigt, at minus sættes på minus, og plus på plus på det nye batteri.
- Fjern kablet fra den negative pol (minus), og sørg for, at kablelskoen ikke rører karosseriet.
- Gør det samme for kablet på den positive pol.
- Det er forskelligt fra bil til bil, hvordan batteriet holdes fast. I nogle biler er det et bånd, der er spændt hen over batteriet, og i andre er det smarte fingerskruer, der nemt løsnes, så batteriet kan pilles ud.
- Tag forsigtigt batteriet ud. Det kan være lidt tungt, og det kan være en uhandy bevægelse, så vær ekstra opmærksom her.
- Find det nye batteri og gør det klar til at blive sat i. Dvs. fjern pakning, løse klistermærker eller andet, der ikke er meningen der skal være på og omkring batteriet.
- Sæt det nye batteri på plads og fastgør det, som det gamle var fastgjort.
- Tilslut det positive kabel først (rød) og sørg for, at kabelskoen er spændt godt fast til polen.
- Tilslut nu det negative kabel, og fastgør kabelskoen grundigt til den negative pol.
- Dobbelttjek at alting sidder, som det skal.
- Prøv at starte bilen. Hvis det har været en success, fungerer alting, som det skal.
- Du skal evt. stille ur eller indtaste kode, som nævnt før, afhængig af bilmærke.
Hvis bilen ikke starter, er der en ret stor sandsynlighed for, at du har gjort et eller andet forkert. Gennemgå alle tilsluttede ledninger, og kontroller om der overhovedet er strøm på det nye batteri, eller om det skulle have været ladet op op først.
Hvad koster det at få hjælp til at skifte batteri?
Hvis det ikke hjælper, har du brug for professionel hjælp. Der er forskellige batteriopgaver, og det kan derfor være svært at sige præcist, hvad din batteriopgave til netop din bil koster. Opret en opgave her på siden, og så får du skræddersyede tilbud til netop dit behov, som du så kan sammenligne hjemmefra.
Bilejere, som sammenligner priser på batteriopgaver på Autobutler, kan i gennemsnit spare 31 %, hvilket svarer til 1.147 kr.