Periodisk syn af biler foretages i Danmark af alle biler fra de er 4 år gammel (fra 1. indregistreringsdato).
Det obligatoriske syn foretages hvert andet år, og det er Færdselsstyrelsen, som udsender indkaldelsen.
Indkaldelsen modtager man otte uger inden synsfristen udløber, og de fleste bilejere modtager indkaldelsen via e-Boks.
Når bilen skal til syn er det bedst at bestille tid i forvejen, eller lade værkstedet køre bilen til syn for dig.
Den oplyste synsfrist kan ikke udsættes ud over den angivne dato. Derfor gælder det om at have bilen klar til syn, inden fristen udløber og evt. få bilen gået igennem på et værksted, inden den køres til syn.
Hvis du leder efter et kvalitetsværksted, der er til at stole på. Hvor prisen holder, og der ikke laves mere end det aftalte, kan du bestille tilbud på synstjek/synstest.
Pris for bilsyn og omsyn
På Autobutler har vi undersøgt gennemsnitsprisen på et synstjek af Suzuki. Prisen nedenfor dækker over alle de tilbud, som værkstederne har afgivet til Suzuki-ejere, uanset model og årgang.
Sammenlign og spar* | Du sparer i gennemsnit* | |
---|---|---|
787 kr. | 68% | |
Spar i gennemsnit* | ||
787 kr. / 68% |
Husk på, at når du benytter et autoværksted, der er knyttet til Autobutler, så får du automatisk 3 års garanti på alt udført arbejde og reservedele.
Dette tjekkes ved et bilsyn
Når du kører din Suzuki til syn har bilsynet to overordnede formål.
Synshallen skal sikre, at alle de færdselsmæssige og miljømæssige forhold omkring bilen er i orden.
Derfor kontrolleres det bl.a., at anhængertræk, styretøj, støddæmpere, dæk samt lygter er uden fejl. Desuden tjekkes det også, at der ikke er rustangreb og tæring på kritiske steder, herunder bærende dele som vanger og hjulophæng.
Endelig måles det om de miljømæssige forhold lever op til gældende regler og krav. Det sker ved en kontrol af bl.a. røg og kulilte, og så kontrolleres det, at bilen ikke støjer for meget under kørsel.
I maj 2018 indførtes der nye, skærpede regler på synsområdet. Det betyder bl.a., at hvis der eksempelvis er sprunget en pære, så bliver bilen indkaldt til et omsyn. Det samme gælder i øvrigt, hvis et eller flere af bilens dæk har et slidmønster på under 1,6 mm.
Set i lyset af de skærpede regler kan det være en god ide at få bilen tjekket på et autoværksted inden man kører til syn. Det kaldes også at få foretaget et synstjek.
Værkstedet udarbejder her en liste over de ting som skal rettes og udbedres førend bilen kan gå gennem syn.
Hvad fortæller synsrapporten?
Et bilsyn afsluttes med, at synshallen udleverer en synsrapport med synsresultatet. Rapporten er ligeledes tilgængelig via Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Har du ikke haft din bil til et synstjek, inden syn, kan du risikere, at synsrapporten indeholder en beskrivelse af eventuelle fejl og mangler, som skal rettes for at bilen kan blive endelig godkendt.
Bilen kan efter syn enten blive ’Godkendt’, ’Betinget godkendt’ – få synsresultatet ’Kan godkendes efter omsyn’ eller ’Køretøjet er ikke godkendt’.
Ved ’Betinget godkendt’ skal bilen ikke til et omsyn. Men der vil være fejl som skal rettes. Det pålægger bilejeren at få disse ting rettet.
Et omsyn er til gengæld påkrævet, hvis synsrapporten siger ’Kan godkendes efter omsyn’. Så skal bilen synes igen indenfor 33 dage.
Indtil bilen er omsynet og godkendt er køretøjet ikke lovligt at benytte. Dog gives der som regel tilladelse til, at køretøjet kan køres fra synshallen til værkstedet, hvor reparationen skal finde sted.
Fremgår det af synsrapporten, at køretøjet ikke er godkendt, skyldes det at køretøjet indeholder væsentlige og mange fejl og mangler. I sådanne tilfælde vil der automatisk blive sendt besked til politiet, som efterfølgende vil inddrage nummerpladerne.