I Danmark er bilsyn obligatorisk hvert andet år, fra bilen er 4 år gammel.
For at være klar til bilsynet er det en god ide at undersøge, om der er eventuelle problemer, som kan betale sig at få lavet, inden syn.
Der er nogle ting, du selv kan tjekke, men hvis du vil være sikker, kan du få et værksted til at lave et synstjek.
Spar penge med en synstjek
Det kan betale sig at tjekke bilen inden det periodiske syn. Hvis bilen ikke bliver godkendt ved synet, kan du ende med at skulle betale for at få den omsynet. Selv mindre problemer som defekte lygter eller dørhåndtag kan bevirke, at bilen ikke godkendes.
Det er ting, som enten du selv eller et værksted kan fikse, før du booker en tid til syn.
Tjekliste til dig selv
I nedenstående følger en liste over små ting, som kan være med til at påvirke, om din bil bliver godkendt ved syn eller ej. Alle ting du let kan tjekke selv.
Nummerplader – det er vigtigt, at dine nummerplader er skruet ordentligt fast og at de er synlige.
Styretøj – det er nemmest at tjekke styretøjet, når du er ude og køre. Du vil sikkert lægge mærke til, hvis det føles anderledes end normalt, når du kører eller hvis der er nogle problemer, når du bruger rattet.
Servostyring – tjek at der ikke er nogle lækager i slanger, pumper osv. Du skal huske at tjekke din servovæske. Kig i din instruktionsbog for at se hvor du gør det.
Horn – det er meget nemt at tjekke, om hornet virker. Du skal sikre, at der ikke er forsinkelse mellem at du presser på hornet og lyden kommer ud. Samtidig skal hornet lave en klar, høj lyd.
Lygter – få en til at hjælpe med at tjekke alle lygterne på din bil. Selv med en svag pære i en af bilens forlygter kan du risikere, at bilen ikke bliver godkendt og skal til omsyn. En ny pære koster næsten intet og det er noget, du vil kunne skifte relativt nemt selv.
Motorhjelm – tjek at motorhjelmen nemt kan åbnes og lukkes. De sikkerhedslåse der er, skal kunne holde motorhjelmen fast. Samtidig skal hængslerne være smurt, så motorhjelmen kan åbne og lukke uden problemer.
Døre – alle døre (inklusive bagagerummet) skal nemt kunne åbne og lukke og alle låse skal virke.
Karosseri – selvom der er buler og skrammer i karosseriet, kan du godt få din bil godkendt i synet. Men hvis der er omfattende rustskader med huller i karosseriet, er der risiko for, at bilen ikke bliver godkendt.
Disse ting virker måske som små og irrelevante, men hvis du tjekker dem, før du bestiller en tid til bilsyn, kan du ende med at spare både tid og penge. Dertil kommer, at du også kan undgå at stå uden din bil, hvis den skal til omsyn, så det er ikke en dårlig ide, at følge disse simple råd.
Hvis bilen ikke bliver godkendt, får du en synsrapport hvor du kan se hvad der skal laves inden et omsyn.
Hvad hvis bilen ikke bliver godkendt ved det periodiske syn?
I Danmark er det periodiske syn lovpligtigt hvert andet år, fra bilen er 4 år gammel (fra 1. indregistreringsdato).
Trafiksstyrelsen står for at sende indkaldelse til syn ud, 8 uger inden du skal have bilet til syn.
Hvis din bil ikke bliver godkendt ved det periodiske syn, betyder det, at der er fundet alvorlige fejl og mangler, der har betydning for færdselssikkerheden og miljøet. Alle fejl skal være udbedret, før du bestiller tid til et omsyn. Bilen skal til omsyn inden 4 uger (33 dage) og hvis de 4 uger overskrides, skal bilen til syn igen. Det er billigere at få lavet et omsyn end et nyt syn, så det kan godt betale sig.
Hvis du er utilfreds med, at din bil ikke er blevet godkendt ved syn eller du mener, at testeren ikke har lavet en fair vurdering, kan du lave en klage på Trafikstyrelsens hjemmeside.