Hvis du aldrig har været til bilsyn før eller hvis det er et stykke tid siden, er det en god ide at læse op på, hvordan det foregår, inden du skal af sted.
Det er ikke kun bilens ejer, der kan tage bilen til syn. Det kan hvem som helst i princippet, så du har ingen undskyldning for ikke at få det gjort i tide.
Når du ankommer til synshallen, er der som regel bestemte pladser udenfor til de biler der skal synes, og selve indgangen vil være skiltet tydeligt.
Ankom i god tid
Det er altid en god ide at komme 10 minutter før aftalt tid. Så har du også tid, hvis du ikke kan finde synshallen, eller hvis lige denne synshal ikke har tydelig skiltning af, hvor du skal ind.
Hvis du kommer for sent, vil du sandsynligvis skulle booke en ny tid. Samtidig vil du blive opkrævet et nyt synsgebyr.
Det kan være noget uheldigt, hvis du er tæt på den deadline, der er for, hvornår bilen skal være synet. Hvis du overskrider deadline med 10 uger, får du helt automatisk en bøde på 2000 kr.
Tips til selve dagen
- Motoren bør være varm, men ikke for varm. En af de test, der udføres, måler motorens forureningsniveau, og denne test er baseret på motorer, der har en normal temperatur. Lad være med at køre bilen for hårdt på vej til syn. Det kan give et forkert resultat.
- Du må ikke regne med, at testen bliver udskudt automatisk, hvis vejrforholdene er kaotiske (f.eks. snestorm). Et bilsyn kan foretages uanset vejr, så ring til synshallen i god tid, hvis du bliver forhindret, også hvis det er pga. vejret.
- Hvis du har en mistanke om, at din bil kan dumpe til syn, er det en god ide at være forberedt. Sørg for at have en løsning til, hvordan du kan komme videre, og hvordan du kan få lavet bilen efterfølgende. En aftale om vejhjælp kan være god at have her.
- Din bil vil ikke dumpe synet, hvis den er snavset eller rodet. Det er dog en god ide, at synspersonalet kan komme uhindret rundt i bilen. En bunke gamle aviser i bagagerummet du har glemt at aflevere til genbrug, er altså ikke noget at blive stresset over.
Efter synet
Du får under alle omstændigheder et stykke papir (en synsrapport) på, at bilen er blevet synet, med resultat på.
Hvis den er godkendt uden bemærkninger, der kræver omsyn, har du papir på at den er godkendt. Det bør gemmes, f.eks. i handskerummet, men kan erstattes da det samtidig ligger online. Synsattesten kan ikke erstatte registreringsattesten, og kan ikke bruges til omregistrering. Det er kun dokumentation for, at bilen har gennemgået syn på et bestemt tidspunkt, og med hvilke resultat.
Hvis bilen dumper til syn, kan det have forskellige konsekvenser, afhængig af formuleringen for hvorfor den ikke er godkendt.
Hvis bilen er “Ikke godkendt”, må du kun køre mellem værksted og synshal, og den skal omsynes inden for 30 dage.
Hvis den er “Betinget godkendt”, skal du ikke til syn igen, men hvis du bliver stoppet af politiet, og du ikke har fået det fikset, der var betinget godkendt, kan du risikere at få en bøde for det.
Hvad hvis du er uenig i testresultatet?
Hvis du ikke er enig i resultatet af synet, skal du henvende dig til den person, der har udført synet, eller den ansvarlige leder på synsstedet. Hvis de ikke kan svare på dine spørgsmål, eller kan hjælpe, kan du henvende dig til Trafikstyrelsen. Klagefristen er fire uger fra synet er udført.