13.700. Så mange dyr bliver hver eneste dag dræbt i trafikken. Specielt i slutningen af året er mange større dyr på jagt efter føde, og blandt andet derfor stiger antallet af kollisioner bil og dyr imellem.
Selvom størstedelen er små dyr, der ikke er til fare for trafikken, er omkring 1 million af dem pattedyr, og et femcifret antal er store dyr, hvor alene hjortevildt står for mere end 25.000 årlige trafikdræbte dyr. Det viser tal fra Skov- og Naturstyrelsen. Samtidig stiger antallet af trafikdræbt hjortevildt hen over efteråret, hvorfor man skal være særligt opmærksom på denne årstid.
»Biler der har været impliceret i voldsomme kollisioner, ser vi ikke, da de bliver repareret over forsikringen, men vi ser en del af de biler, der har været involveret i mindre sammenstød. Og der er tale om rigtig mange«, siger pressechef hos værkstedsportalen Autobutler, Alexander Elverlund.
Følg simple råd og undgå kollisioner
Det underbygges af en undersøgelse fra sidste år foretaget af Epinion. Den viste, at hver 8. dansker enten har kørt eller været passager i en bil, der har ramt et vildt dyr. Vil du gerne undgå at havne i den statistik, kan du følge disse få simple råd:
- Vær altid opmærksom, specielt når du kører i områder med meget skov. Tag skiltningen alvorlig – advarselsskiltene sættes oftest op i områder, hvor der har været flere bilulykker med dyrevildt. Hold en fornuftig afstand til forankørende, der pludselig kan bremse op på grund af krydsende vildt.
- Hjorte er flokdyr, så vær meget opmærksom, hvis du ser et dyr krydse vejen foran dig. Chancen for, at flere følger trop, er stor. Sæt derfor farten ned eller stop evt. helt op og vent med at køre videre, til du er helt sikker på, at der ikke kommer flere.
- Dyrevildt er mest aktive ved daggry og solnedgang, hvor det menneskelige syn ikke er så godt som ved fuldt dagslys. Vær derfor ekstra opmærksom, hvis du kører bil på disse tidspunkter. Brug det lange lys, når det er muligt.
- Sørg for at din bil er klar til at imødegå et eventuel møde med dyrevildt. Hav dæk, der passer til årstiden og velfungerende bremser. Det kan forhindre alvorlige ulykker og dermed redde liv.
- Overvej hvad du vil gøre, hvis du rent faktisk rammer dyrevildt. Find ud af hvor du er, og ring til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812, hvis dyret du har ramt, er tilskadekommet. Er dyret dødt, skal du ringe til Falck på 7010 2030.
- Ønsker du at forebygge sammenstød ved at få kigget bilen efter i sømmene, eller har uheldet været ude, kan du få tilbud på reparation af bilen på Autobutler