Der findes en uendelig mængde af tilbehør til din bil, men hvad er ekstragodt at have i bilen her til vinter?
Vi har spurgt vores mekanikere om, hvilket tilbehør de selv har anskaffet sig, og hvad de anbefaler til andre bilejere. Nedenstående kan måske være inspiration til, hvad der kan ligge under juletræet til din bil:
Top 10 tilbehør
1. Isskraber
Nummer et på mekanikernes liste. Når du skraber bilen for is, skal du være opmærksom på at fjerne al is i det område, der kan nås af vinduesviskerne. Ellers vil gummiet på viskerne blive slidt for hurtigt.
2. Isfjernerspray
Du kan købe en spray, som gør det lettere at skrabe isen fri, og det kan spare dig for nogle minutters arbejde på en hårdt tilfrosset rude.
3. Silikonestift til bilens gummilister
Alle der har prøvet ikke at kunne få døren op, fordi den var frosset fast til gummilisten, anerkender behovet for at undgå den situation. En simpel silikonestift, som man smører på bilens gummiliste, kan redde dig fra en fastfrossen situation.
4. Frontrudedækken
Er der ofte is og sne, hvor du bor, så kan et dækken (eller tæppe) på forruden redde dig fra at skulle i gang med isskraberen. Det er ikke strengt nødvendigt, men er dog alligevel et behageligt tilbehør, hvis ikke du har en garage eller parkeringskælder.
5. Skovl
Hvis du skal køre i sne, skal der ikke ske meget, før bilen sidder fast. Hvert år må tusindvis af danskere ringe efter hjælp. Ofte skal man blot skovle 3-4 gange, før et hjul har fast grund.
6. Vinterdæk
Egentlig ikke et tilbehør, da alle mekanikere som standard vælger at skifte til vinterdæk. Men da der erfaringsmæssigt er 20-30 procent, som kører med sommerdæk om vinteren, er det værd at nævne dæk, som er en livsvigtig investering i trafiksikkerhed. Alternativet er at køre med sommerdæk, og det synes vi ærlig talt er skræmmende, når vi nu ved hvor dårlige den slags dæk er, på en isglat eller snedækket vej.
7. Pærer med ekstra lys
Hovedparten af de fabriksmonterede pærer, der er monteret på biler, er halogenpærer. De er billige at producere og holder lang tid men giver ikke lige så meget lys som fx Xenon eller LED.
Du kan få lygter, der lyser med mere end den dobbelte mængde lys. Det giver en markant trafiksikkerhed. De bedste pærer lyser også 30 procent længere, end standardpærer og gør det muligt at se forhindringer endnu tidligere. Eneste ulempe er, at levetiden på den slags pærer er kortere end de billige halogenpærer.
8. Bagageboks til anhængertræk
Du kan nemt fordoble pladsen i dit bagagerum med en opbevaringsboks, der sættes direkte på bilens anhængertræk. Du kan få over 400 liter ekstra plads, dog med begrænsning på vægten. Pludselig får du plads til alle julegaverne og alt ekstratøjet til skiferien. Fordelen ved at montere bagageboks på anhængertræk er, at det ikke som med en topboks går ud over bilens vindmodstand. Du kan med andre ord køre næsten lige så langt på literen.
9. Nye batterier
Mekanikerne ved godt, at det er batteriet, der er fejlen i hovedparten af de biler, der kommer med slæbevogn på værkstedet. Ligesom dig gider mekanikerne heller ikke at møde et koldt og dødt batteri om morgenen. Derfor vælger de at skifte til et nyt eller næsten nyt batteri før den kolde vintertid.
10. Låseoliespray
Hvis man har den type bil, som kun kan åbnes med en nøgle, så kan man ende i en fastfrossen situation. Det sker desværre dagligt, at bilejere ikke kan åbne deres bil, fordi låsen er frosset fast. Situationen kan nemt undgås, hvis man sørger for at smøre den løbende med en lille låseoliespray.
Hvilket udstyr skal undgås?
Det meste ekstraudstyr til bilen er harmløst, men hos Autobutler mener vi, at bilejerne i højere grad bør være opmærksom på det biltilbehør, som kan være til skade for trafiksikkerheden. Fx:
Dufttræ
Et dufttræ kan forstyrre udsynet og har ofte en masse kemikalier, som i værste fald kan give allergi. Hvis du vil have god duft, kan du evt. gøre din bil ren - eller købe en særlig allergivenlig duft til din aircondition.
Terninger eller stofdyr på bilspejlet
Det ser måske nuttet ud, men et par store stofterninger tager noget af dit udsyn, ofte i fodgængerhøjde.
Hjemmelavet isfjernervæske
Alt for mange biler kommer på værksted med skader i lak eller på vinduet, fordi bilejerne har brugt hjemmelavet isfjernervæske. Det er ofte pga. alkohol men kan også være saltblandinger, som sætter sig fast på bilens lak. Du bør i stedet købe en færdiblanding, som er tilpasset sarte biler, eller nøjes med den almindelige isskraber.