En slutseddel er en vigtig del af enhver bilhandel for både køber og sælger, og det kan have store konsekvenser, hvis slutsedlen ikke er i orden.
Derfor får du i dette indlæg et indblik i, hvad en slutseddel er, og hvorfor, den er vigtig. Du bliver også klogere på konsekvenserne ved fejl på slutsedlen samt hvilket ansvar, køber og sælger har i forhold til slutsedlen.
Hvad er en slutseddel – og hvad bruges den til?
En slutseddel kan beskrives som en købsaftale: Den er et dokument, som indeholder alle detaljer om bilsalget/-købet.
Både køber og sælger underskriver slutsedlen, når de er blevet enige om de forhold, der står i aftalen. Slutsedlen bruges altså både af køber og sælger til at sikre, at begge parter er enige om handlen samt alle detaljer på bilen – som f.eks. dens alder og pris.
En slutseddel er som udgangspunkt bindende, når den er underskrevet af både køber og sælger.
Det skal du være opmærksom på, når du tjekker slutsedlen igennem
Som nævnt skal en slutseddel indeholde alle detaljer om bilen og salget. Det betyder, at den skal indeholde informationer om bilens tilstand og pris, og datoen for overdragelsen skal også inkluderes. Den skal også indeholde alle vigtige kontaktinformationer på både køber og sælger, så begge parter altid kan komme i kontakt med modparten.
Derudover skal slutsedlen også indeholde informationer om restgæld, hvor langt bilen har kørt, omregistreringsprocessen, samt en kvittering for, at sælger har modtaget betalingen for bilen.
Et af de vigtigste punkter på slutsedlen er fejl, skader og mangler på bilen. Hvis du sælger en bil brugt, og fejl og mangler ikke står på slutsedlen, kan du risikere at blive retsforfulgt, hvis den nye ejer af bilen kommer ud for en ulykke. Har bilen større fejl og mangler, er det også væsentligt at angive, om disse har indflydelse på bilens pris.
Har du en brugt bil, som skal repareres, før den kan sælges? Med Autobutler kan du få tilbud på reparation fra værksteder nær dig. Du kan også benytte vores søgefunktion til at finde præcis det værksted, som passer dig bedst.
Hvad er konsekvenserne ved fejl på slutsedlen?
Som nævnt ovenfor kan du som sælger risikere at blive retsforfulgt, hvis du sælger en brugt bil med fejl og mangler, som ikke står på slutsedlen. Derfor er det vigtigt, at både køber og sælger går slutsedlen grundigt igennem for at sikre, at de rigtige oplysninger er angivet.
Hvis du som køber på et tidspunkt vil videresælge en bil med fejl på slutsedlen, kan du blive stillet til ansvar for at sælge en bil på baggrund af forkerte informationer.
Fejl på slutsedlen kan også have økonomiske konsekvenser for dig. Dette gælder eksempelvis, hvis der er blevet snydt med bilens antal kørte kilometer.
Når du har downloadet og udfyldt din slutseddel, kan du sikre dig, at den er fri for fejl, ved at indsende den til FDM og få den gennemgået professionelt.
De hyppigste fejl på slutsedlen
Det er ofte de samme fejl og mangler, der går igen i slutsedler. Det kan eksempelvis være manglende information om tidligere skader, hvis bilen har været involveret i et færdselsuheld eller anden ulykke.
Det sker også ofte, at slutsedlen mangler information om restgæld. Hvis der er en restgæld på bilen, så skal detaljer om dette også fremgå af slutsedlen.
Som tidligere nævnt er det relativt nemt at snyde med eksempelvis kilometerstanden. Dette er derfor en fejl, der hyppigt forekommer i slutsedler. Dette sker især ved stjålne biler, så man kan få bilen til at fremstå mere ny og velholdt, end den måske reelt er.
Hvilket ansvar har køber og sælger?
Hvis du har fundet den bil, du vil købe, hos en privat sælger, skal du huske, at det er dig som køber, der har ansvaret for at foretage bilens omregistrering. Hvornår bilen skal omregistreres, skal også beskrives i slutsedlen, så begge parter er enige om datoen.
Der skal ydermere også anføres, hvem der har betalt for omregistreringen, da det ikke er gratis at omregistrere en bil. Som sælger har du ansvaret for at betale for bilens forsikring og afgifter, indtil bilen er blevet omregistreret. Derfor er det vigtigt, at du som sælger har styr på datoen for omregistreringen.
Det kan være en stor fordel for begge parter, hvis omregistreringen foretages sammen. På den måde kan begge parter sikre sig, at omregistreringen foregår korrekt. Her kan du som sælger også undgå at skulle hæfte for forsikring og afgifter i de tre uger, der kan gå, inden omregistreringen senest skal foretages.
Er du interesseret i at købe en brugt bil? Læs vores guide til køb af brugt bil.