Kørsel mellem arbejde og hjem over 12 km

Kørselsgodtgørelse eller kørselsfradrag?

21 juli 2019, 09:14

Det kan være en udfordring at gennemskue forskellen på kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag. Læs med nedenfor og bliv klogere på, om du har ret til lidt ekstra penge, når der bliver udbetalt løn.

Kørselsgodtgørelse

Hvis du bruger bilen som dit transportmiddel til og fra arbejde, har din arbejdsgiver mulighed for at udbetale skattefri kørselsgodtgørelse til dig som medarbejder. Det er dog valgfrit for arbejdsgiveren, om han eller hun vil udbetale skattefri kørselsgodtgørelse til dig som medarbejder i forbindelse med erhvervsmæssig kørsel.

Formålet med kørselsgodtgørelsen er, at den skal dække udgifter til for eksempel benzin og vedligeholdelse. Nedenfor kan du læse om tre eksempler på erhvervsmæssig kørsel, hvor du er berettiget til kørselsgodtgørelse, hvis du er i tvivl:

  • Kørsel mellem hjem og arbejdsplads i højst 60 dage inden for 12 måneder (60 dages-reglen).
  • Kørsel mellem arbejdspladser for samme arbejdsgiver i egen bil.
  • Kørsel inden for samme arbejdsplads i egen bil.

Arbejdsgiveren skal indberette den skattefri kørselsgodtgørelse.

Det er op til arbejdsgiveren at vælge, hvor stor en sats der skal udbetales til dig som ansat. Satsen skal dog være mellem 1,94 kroner pr. kilometer og 3,54 kroner pr. kilometer.

Du har også mulighed for at få kørselsgodtgørelse, hvis du arbejder for et firma i udlandet. Danske, såvel som udenlandske arbejdsgivere, har nemlig mulighed for at udbetale skattefri kørselsgodtgørelse. Det er også muligt, hvis dit arbejde indbefatter kørsel i udlandet. Kravet er dog, at du arbejder for et dansk firma.

Hvordan får du kørselsgodtgørelsen udbetalt?

Hvis du skal have penge fra kørselsgodtgørelse udbetalt, vil de blive udbetalt skattefrit. Det vil fremgå af din kommende lønseddel, og du kan derfor forvente, at pengene er tilgængelige, når du får løn næste gang.

Hvad har du ret til, hvis du arbejder hjemme?

Kørsel mellem dit hjem som din egen arbejdsplads og virksomheden bliver ikke regnet som kørsel mellem to arbejdspladser. Du kan som medarbejder nemlig kun få skattefri kørselsgodtgørelse for at køre i egen bil mellem hjem og arbejdspladsen, hvis kravet om 60 dages-reglen er opfyldt.

60 dages-reglen

For at blive klogere på 60 dages-reglen og dens betydning, kan du læse med nedenfor.

Du har som medarbejder ret til at få skattefri kørselsgodtgørelse af din arbejdsgiver for 60 dages kørsel mellem dit hjem og din arbejdsplads inden for en periode på 12 måneder. Under særlige omstændigheder er det dog muligt, at du som medarbejder kan få skattefri kørselsgodtgørelse for mere end 60 dage.

  • På dag nummer 61, hvor du kører til samme arbejdsplads inden for de sidste 12 måneder, kan du ikke længere få skattefri kørselsgodtgørelse.
  • Du skal bruge din egen bil for at få kørselsgodtgørelse.

Kørselsgodtgørelse i 2019 - hvor meget kan du få?

I 2019 kan du få følgende satser som skattefrie kilometerpenge ved kørsel i din egen bil under arbejdet.

  • Op til 20.000 kilometer om året: 3,56 kroner pr kilometer
  • Alt over 20.000 kilometer om året: 1,98 kroner pr kilometer

Hvis du eksempelvis kører 20.000 kilometer i din egen bil under arbejde fordelt ud på et helt år, kan du få følgende udbetalt:

  • 20.000 kilometer gange med 3,56 kroner = 71.200 kroner.

Som tidligere nævnt er pengene skattefri, og du skal derfor ikke tænke på, at du skal betale skat af dem. Til gengæld må din arbejdsgiver ikke udbetale mere end statens fastlagte takst for kilometerpenge. Hvis det er tilfældet, skal du som medarbejder betale fuld skat af hele beløbet, og det kan ende med at blive en dyr omgang for dig.

Vær opmærksom på, at din indkomst fra kilometerpengene er en skattepligtig B-indkomst. Det betyder, at du selv skal logge på SKATs hjemmeside og ændre din forskudsopgørelse, så den stemmer overens med dine kilometerpenge.

Kørselsfradrag

Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde - det vil sige 12 kilometer hver vej? Hvis svaret er ja, har du ret til et kørselsfradrag. Ved kørselsfradrag er det ikke et krav, at du transporterer dig selv til og fra arbejde i bil. Du har således også ret til fradraget, hvis du kører med bus eller tog. Kørselsfradraget er også gældende for dig, der har et lønnet studiejob eller et lønnet løntilskudsjob. Du skal dog være opmærksom på, at S.U. ikke tæller med som decideret løn, og du kan derfor som udgangspunkt ikke få kørselsfradrag til og fra studiet.

I modsætning til satserne ved kørselsgodtgørelse er satsen for kørselsfradraget fast. Satsen udgør 1,94 kroner pr. kilometer mellem hjem og arbejdsplads udover de første 24 kilometer.

Hvordan får du kørselsfradraget udbetalt?

Hvis du har ret til kørselsfradrag, skal du indberette de kørte kilometer i din selvangivelse. Herefter vil SKAT beregne satsen med udgangspunkt i, hvor mange kilometer du har kørt gange med 1,94 kroner. 30 procent af dette beløb vil efterfølgende blive tillagt dit fradrag i din selvangivelse.

Vær opmærksom på, at du ikke har mulighed for både at få kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag. Hvis din arbejdsgiver ikke udbetaler kørselsgodtgørelse, kan du i stedet få kørselsfradrag.

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 50%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16853 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 267 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.