Afhængig af model og årgang skal du regne med, at motorolien på din Škoda skal skiftes efter 15.000-30.000 kørte kilometer. Det vil fremgå af bilens servicehæfte, hvornår du næste gang skal have skiftet motorolien på din bil.
Sammenlign og spar* | Du sparer i gennemsnit* | |
---|---|---|
974 kr. | 55% | |
Spar i gennemsnit* | ||
974 kr. / 55% |
Der er tale om en gennemsnitspris, som er beregnet ud fra alle de tilbud på et olieskift, som Škoda-ejere har modtaget fra værksteder tilknyttet vores værkstedsportal.
Som regel vil motorolien blive skiftet, når bilen er til service, men du kan også sagtens få skiftet olien mellem to serviceeftersyn. Det vil især være tilfældet med ældre biler, hvor motoren bruger af olien.
Når motorolien skiftes, er det med til at holde motoren ren og beskytte den mod slam og andre skadelige ophobninger. Det er vigtigt, at motoren ikke har for lav oliestand, da det slider ekstra meget på motoren. Derfor er det en god ide løbende at kontrollere motorens oliestand. De fleste fabrikanter anbefaler faktisk, at du gør det en gang om ugen eller for hver 2.000 kørte kilometer.
Er det tid til at få skiftet motorolien på din bil, så læs her på sitet, hvordan andre brugere har anmeldt de værksteder, som du har i kikkerten.
Brug den rigtige motorolie til din Škoda
Motorolien på din Škoda er en af de ting, som du altid skal holde øje med. Motoren kan nemlig under kørsel, tage skade, hvis der ikke er påfyldt tilstrækkelig med motorolie.
Motorolie har den funktion, at den både smører og afkøler motorens enkelte dele, og samtidig er olien med til at sikre, at alle de bevægelige dele kan arbejde gnidningsfrit.
Som Škoda-ejer er det vigtigt, at du får valgt den rigtige motorolie. Nogle værksteder anbefaler, at du anvender en motorolie fra Castrol, men andre kendte kvalitetsmærker, som eksempelvis Mobil 1, kan også sagtens bruges. Bare du vælger en semisyntetisk eller fuldsyntetisk (Longlife) motorolie med høj ydeevne og lang holdbarhed. Ved at bruge en kvalitetsolie forlænger du nemlig motorens levetid.
Er du i tvivl om, hvilken motorolie du skal vælge, så forhør dig hos vores dygtige support, som sidder klar til at hjælpe dig hverdage 8-16 på 77 34 32 21 – de vil kunne hjælpe dig med, hvilken type olie der passer bedst til din bil.
Sådan kontrolleres oliestanden
Selvom moderne motorer i dag har et begrænset olieforbrug, så forbrænder motoren dog små mængder olie. Derfor er det også vigtigt, at du regelmæssigt kontrollerer oliestanden. Vi giver dig her en kort vejledning til, hvordan det gøres:
- Parker bilen på et jævnt og fladt underlag.
- Tjek oliestanden, når olien er varm efter kørsel men sørg for, at motoren har været slukket i mindst 5 minutter, så olien er ’faldet til bunds’.
- Kig eventuelt i bilens manual, hvis du er i tvivl om, hvor i motorrummet du skal kigge efter oliepinden. Den vil typisk have en gul top.
- Træk nu oliepinden op og tør den grundigt af med en klud eller et stykke papir. Sæt herefter oliepinden ned på plads.
- Nu kan du trække oliepinden op og kontrollere oliestanden. På selve oliepinden er der en minimumsstreg og en maksimumsstreg. Dækker olien kun lige op over minimumsstregen, skal du efterfylde motorolie. I dette tilfælde kan godt regne med at skulle påfylde en liter motorolie.
- Med mindre du vælger at få udskiftet al motorolien, så er det vigtigt, at du bruger den samme olie. Det ødelægger nemlig motoroliens egenskaber, hvis du sammenblander to forskellige typer af motorolie.
4 gode råd om olieskift
Når du skal på en længere bilferie, er det en god ide at huske at få tjekket oliestanden. Lange køreture vil nemlig som oftest få olieforbruget til at stige, så start ikke ferien med for lidt olie på motoren.
Bland ikke to motorolier med forskellige specifikationer. Så risikerer du nemlig, at egenskaberne i den oprindelige olie forringes.
Spild ikke olie på motorblokken, da det i værste fald efterfølgende kan forårsage brand i motorrummet.
Når du skifter motorolien med regelmæssige intervaller, er du sikker på, at motorens mekaniske dele smøres, som de skal. En helt ny påfyldt motorolie er samtidig med til at rengøre motoren og opsamle skidt, som automatisk kommer ind i systemet. En gammel olie, som er fyldt med skidt, er med til at svække bilens præstationsevne, og samtidig slides motoren hurtigere.
Sådan skifter du selv motorolie
Vil du selv skifte motorolien på din Škoda, så får du nedenfor en ’trin for trin’ gennemgang af, hvordan det gøres.
Start med at anskaffe dig følgende ting:
- En dunk til at opsamle den gamle olie
- En god tragt til påfyldning af den nye olie
- Sekskantnøgle eller en topnøgle til brug, når bundproppen skal løsnes
- En motorolie, som passer til din Škoda
- Et par kraftige arbejdshandsker
Undersøg på forhånd, hvilken type motorolie der passer til din bil. Du kan som regel finde info i bilens service- eller instruktionsbog. Hvis du køber motorolien online, så findes der i dag webshops, hvor man ved at indtaste bilens registreringsnummer automatisk får tilsendt en olie med de rigtige specifikationer.
Olieskift: trin for trin
1. Start motoren og lad den stå i tomgang et par minutter.
2. Sluk motoren og placér opsamlingsdunken under bilen.
3. Løsn bundproppen ved hjælp af topnøgle eller sekskantnøgle. Pas på, olien er varm, så brug et par arbejdshandsker.
4. Skru bundproppen på igen, når al olien er løbet ud.
5. Hæld den nye motorolie på. Husk at bruge en tragt, så ikke du spilder olie ud på motorblokken.
6. Start nu motoren og lad den stå i tomgang. Kontroller at olien ikke siver ud nede ved bundproppen. Det kan være nødvendigt at efterspænde bundproppen.
7. Skift også gerne oliefilteret.
8. Aflever den brugte olie på genbrugspladsen.
Er du ikke i besiddelse af det rigtige værktøj, eller har mod på selv at gå i gang med at skifte motorolien på din Škoda, så bestil tilbud på at få skiftet motorolien på dit foretrukne værksted.