Er der kommet et stenslag i bilens forrude, så er der typisk to ting, som man skal forholde dig til.
Kan stenslaget repareres eller er skaden af et sådant omfang, at forruden skal udskiftes?
Nedenfor har vi beregnet gennemsnitsprisen på, hvad det koster at få skiftet forruden på en Toyota.
Den viste pris dækker over alle de tilbud, som autoværkstederne, tilknyttet Autobutler, har sendt til Toyota-ejere, uanset model og årgang.
Prisen for at få udskiftet en forrude kan sagtens afvige fra vores beregning. Det vil være tilfældet, hvis forruden i din Toyota har indbygget regnsensor, hvis der findes varme i forruden eller, hvis ruden har en særlig støjdæmpende funktion.
Sammenlign og spar* | Du sparer i gennemsnit* | |
---|---|---|
1.328 kr. | 21% | |
Spar i gennemsnit* | ||
1.328 kr. / 21% |
Via Autobutler finder du nemt og hurtigt et værksted, som kan hjælpe dig, hvis du har fået et stenslag i forruden. Opret en sag og medsend gerne et billede af skaden. Så får du i løbet af kort tid tilsendt skriftlige tilbud fra forskellige autoværksteder, som tilbyder at udskifte forruden til en god pris.
Hvad er billigst?
Hvis stenslaget begrænser sig til et lille område, og ikke sidder helt ude ved kanten af ruden, så kan det repareres. Det er så afgjort også det billigste.
Men er stenslaget derimod noget større end en 2-krone, eller har ruden allerede slået en lang revne, så er man nødt til at køre bilen på værksted og få forruden skiftet.
Kan stenslaget repareres er det som sagt en forholdsvis billig reparation. Enten kører du din Toyota på det lokale autoværksted eller du finder et værksted, som tilbyder at komme til dig. Det sidste er meget nemt og bekvemt. Der laves blot en aftale om, hvornår servicemontøren kommer til kundens bopæl eller arbejdsplads med sit ’rullende’ værksted, og i løbet af en halv time er skaden udbedret.
Er der kaskoforsikring eller forsikring med glasskade på bilen, så vil udgifterne normalt være dækket ved den slags reparationer.
Omvendt, skal forruden helt udskiftes, så vil der typisk være en selvrisiko, som skal betales, selvom du skulle være dækket ind under din forsikring.
Stenslag – hvis skaden sket
Et stenslag i bilens forrude kalder på øjeblikkelig handling.
Hvis du er så heldig, at der kun er kommet et lille hul, så kan det repareres, med mindre det sidder et sted helt ude ved kanten af ruden.
Selv ved et mindre stenslag er det vigtigt, at skaden udbedres med det samme. Ellers risikerer du, at stenslaget udvikler sig til en revne, som løber hele vejen hen over forruden.
Når du opdager et stenslag, så sørg for at dække det til bedst muligt. Det gøres ved at bruge et særligt stykke vandtæt tape eller lignende. Ofte er det noget, som kan fås hos forsikringsselskaberne, eller du kan købe det i mange biludstyrsbutikker.
Ved at tape stenslaget til undgår du, at der kommer fugt ind i hullet. For trænger der først vand eller fugt ind i ruden, så risikerer du, at der kommer en grålig skygge på ruden, når skaden repareres.
Hvis ruden får et stenslag om vinteren og der siver vand ind i hullet, så kan vandet udvide sig i tilfælde af nattefrost.
Det vil højst sandsynligt få ruden til at revne, og er ruden først revnet kan den ikke længere repareres, men skal helt udskiftes.
Stenslag i forruden – hvad siger synsreglerne
Det er ikke bare en dårlig køreoplevelse at køre rundt med en forrude, der er i stykker. Du risikerer også at få en bøde, hvis politiet stopper dig. Og skal bilen til syn, så kan det ende med, at synshallen ikke godkender køretøjet pga. skaden på forruden.
I forbindelse med et syn er forruden delt op i 3 områder, som samlet set er det område, hvor vinduesviskeren bevæger sig. Tilsammen udgør disse områder synsfeltet.
Det første område kaldes for A og er det område, som findes midt over ratnavet. Feltet er på 30 x 30 cm, og i dette felt må et stenslag ikke være større end 3 mm.
Område B findes på hver side af område A. B-områderne går ud til kanten af venstre side samt ind til midten af ruden – typisk der, hvor bakspejlet sidder monteret. I disse områder må et stenslag være på maksimalt 10 mm.
Endelig er der område C. Her må revner være maksimalt 150 mm og stenslag maks. 30 mm. Område C ligger i forlængelse af område B i højre side og dækker det felt som passageren har som udsynsfelt.
Stenslag og revner udenfor de nævnte områder, har ikke betydning ved syn.