Anhængertræk, Jydekrog, tilkoblingsanordning. Kært barn har mange navne og for anhængertrækkets vedkommende også mange funktioner. Hvad enten man er campist, der skal have flyttet sin vogn fra A til B, husejer der skal deponere haveaffaldet på genbrugsstationen eller blot har brug for at kunne tage cyklen med på ferien, så er anhængertrækket uundværligt.
Skal man have eftermonteret et anhængertræk, skal man dog være opmærksom på, at der er store prisforskelle på, hvor man får monteret trækket. Er man villig til at krydse kommunegrænsen, kan der være flere tusinde kroner at spare. Autobutler har tidligere foretaget en beregning, der viste, at den gennemsnitlige besparelse for at få monteret anhængertræk var på 23 %, og for visse bilmærker var der mere end 3.000 kr. at spare på at sende sin opgave i udbud på Autobutler.
At syne eller ikke at syne
En meget vigtig ting, man skal være opmærksom på, i forbindelse med at man får monteret anhængertræk, er, at ens køretøj skal omregistreres, og nu gælder det om at holde tungen lige i munden:
- Er din bil ældre end otte år, skal du have den forbi en synshal til et registreringssyn uanset hvad, når du har fået eftermonteret et anhængertræk.
- Er din bil under otte år gammel, er det ikke altid nødvendigt med et registreringssyn.
Er anhængertrækket monteret af et godkendt værksted eller en autoriseret forhandler, kan man få en såkaldt ”Erklæring om synsfri sammenkobling”, som værkstedet/forhandleren har underskrevet og stemplet. Erklæringen skal man så medbringe i en synshal, der herefter bekræfter, at anhængertrækket er synsfrit. Så snart det er gjort, er anhængertrækket godkendt til brug.
Se hvordan bilejere bedømmer værksteder der monterer trækkrog
Følgende skal dog være opfyldt, såfremt man vil slippe for registreringssyn:
- Registreringsattesten til såvel trækkende køretøj som til påhængskøretøjet skal have anført ”Synsfri sammenkobling”
- Anhængertrækket skal være fastmonteret
- Anhængertrækket skal være forsynet med et øje
Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, når du har fået eftermonteret anhængertræk, så spørg værkstedet, når du opretter opgaven.
7- eller 13-polet stik?
På et nyt anhængertræk skal du vælge om du vil have et 7- eller 13-polet stik (antal kontakter i selve stikket). Tommelfingerreglen er, at 7- polet typisk er til almindelig brug med trailer, mens 13-polet er til campingvogne og lignende.
Er du i tvivl, så spørg værkstedet, når du opretter opgaven.
Husk forsikringen
Når du får anhængertræk eftermonteret på din bil, er det desuden en god idé at tjekke, om det påvirker din bilforsikring. Som udgangspunkt skal du sikre, at du også er dækket, hvis du fx kører med trailer, og selve traileren forårsager skader på et andet køretøj. Afhængig af hvilken forsikring du har, inden du får anhængertræk, kan præmien derfor godt risikere at stige.
Rent praktisk kan man sige, at selve bagenden af din bil er bedre sikret, da anhængertrækket kan tage lidt af en eventuel skade, hvis du bakker ind i noget.
Alt om anhængertræk og jydekrog
- Eftermontering af anhængertræk
- Vælg det rigtige anhængertræk
- Hvad er forskellen på 7 polet og 13 polet stik?
- Har du brug for for mere plads i bilen til sommer?
- Hvornår må du køre 100 km//t med din campingvogn?
- Reglerne for at køre med trailer i Danmark
- Hvad er et justerbart anhængertræk?